Surroundings

Rozsnyó – A hisztórikus és kulturális centrum

A város a Rozsnyói katlanban fekszik a Szpis – gemeri érchegység és a Szlovák karszt szélén. Az elsö írásbeli jegyzet Rozsnyóról a 13. századból származik. Rozsnyó fötere a legnagyobb négyzetalakú tér Szlovákiában. Sok értékes emlék található itt – gótikus katedrális, püspöki palota, 1711 – böl származó városháza, Vincentek kolostora és tobbi 4 templom. A középkori négyzetalakú fötéren az örtorony a 17. századból származó szecessz Andrássy Franciska emlékmü, pestis oszlop és a gótikus épület a 15. századból a Fekete sas szállóra átépítve gy nagyon szép föld alatti pincébel – borozóval található.

www.roznava.sk


Betlér

Öt kiálométerre Rozsnyótól található egy falu, amelyet a turisták gyakran látogatnak a gyönyörü angol parkkal körbevett kastély miatt. A falu neve – Betlér. A park területe 81 hektár amely az egyik legnagyobb Szlovákiában. A kastély a 17. – 19. században épült Reneszánsz – Barokk stílusban. A bútorzat és a könyvtár ugyan abból a korszakból származik. A könyvtár több mint 20 000 könyvet tartalmaz a 15. – 19. századból, amelyek 15 féle nyelven vannak írva.

www.betliar.eu


A Krasnahorkai vár és mautóleum

Krasznahorka vára 8 km-re, Rozsnyótól északra, Krasznahorka váralja mellett fekszik. A 14. században volt felépítve és 1812-ig még lakott volt. Az utolsó lakosa a várat RODOVé múzeumra változtatta át, látogatására, mint a múzeum hisztoriku bútorzata és berendezése. 1904-ben az egyik az utolsó várurak közül a vár közelében egy SECESSZ mauzóleumot építtetett a felesége számára. Jelenleg D. Andrássy és felesége Franciska szarkofágja található benne.

www.hradkrasnahorka.sk


Szlovák karszthegység Nemzeti park

A Szlovák karszt hegység a Szlovák – Magyar határon fekszik a Délnyugati Rozsnyói és a Kassai katlannal körbevéve és a Pozsálló csúcsaival ez a legnagyobb karsztos terület Szlovákiában. Hét fennsík alkotja: Nyerges fennsík, Pelsöci fennsík, Jászói fennsík és az Alsó hegység. A Szlovák karszthegység természeti képződményeiről ismert és híres,melyek közé a mészkő és dolomit képződmények,alakzatok egész sora,mély kanyonjai,vízgyűjtő töbörei,barlangjai és szakadékai ,de melegkedvelő növényzete is a különlegességei közé tartoznak


Szlovák paradicsom Nemzeti park

A Szlovák paradicsom Szlovákia keleti részén, Rozsnyótól 30 km-re található. 1988-ban volt kijelentve nemzetközi parkká. Teljes kiterjedése 198 km2,melyből védett területté 130 km2-t nyilvánítottak. A legjellegzetesebb képződményei közé a gyors folyású patakok által kialakított szakadék folyosói,völgyei tartoznak. A gyalogos természetjárók és a hegyi sportokat kedvelők számára az év minden évszakában látogatható. A Nemzeti park déli részében található a Palcman vízduzzasztó, mely kitűnő feltételeket biztosít a horgászatot kedvelők számára. Itt található a 2 km hosszú libegő kötélfelvonó pálya is, mellyel a látogató a Gerava-i fennsíkra juthat és legmagasabb pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre. A téli sportok kedvelői sízésre alkalmas felvonókkal rendelkező pályákat a közeli Dedinky, Mlynky, Dobsina, Vysna Slaná és Rejdova községekben találhatnak. A közeli térségben található a gyönyörű Dobsina-i jégbarlang is.

www.slovensky-raj.sk


Murány-i fennsík Nemzeti park

A karsztos nemzeti fennsík a Szlovák érchegység nyugati részén található közép és kelet Szlovákia között. A kiterjedése 20 300 km. Ezt a területet föleg mész és dolomit alkotja, sokféle karsztos alakzattal. A legmagasabban fekvő területén található a Szikla orom a „Cigánylány“ csúccsal,ahol már csak a romjaiban fekvő Murány-i vár található.Egyedülálló különlegességnek számít az itt található és látható növényzet,ezek közül a legismertebb a murányi tátogó ( Daphne arbuscula) és más növények.


Az Ochtinai aragonit barlang

Ez a barlang a világ femérései szerint egy egyedileg kifejlölödött barlang, mely sokféleségével, gazdagságával és az aragonit szép díszítésével felkelti minden látogató figyelmét. A Hrádok nevü hegység északi részén fekszik Szlovákia érchegységében Jolsva és Csetnek közöt, 25 km-re Rozsnyótól. A barlang az egyedüli ilyen fajta barlang Európában. Hosszúsága 585 m.

www.ssj.sk


A Domicai barlang

A Domicai barlang az egyik leghíresebb és leglátogatottabb Szlovákiai barlang. A Slovák karszt délnyugati részén fekszik, egy meszes területen a Szilicei fennsíkon. Annak ellenére, hogy 1928-ban volt felfedezve, csak 1932-ben tették hozzáférhetövé. A látogatók meglátogathatják a barlangot és a 1315 m hosszú úton gyönyörködhetnek benne. Lehetöség van a Styx folyót átúszni, amely a barlang belsejében található.

www.ssj.sk


A Jászói brlang

A Jászói barlang a Bodva folyó tevékenységével alakult ki. A folyosók 5 folyosóba vannak elhelyezve. A teljes hosszúsága több mint 2 800 m. A barlang a cseppköves díszítésben, a formákban és színekben gazdag. A barlangban 17 fajta denevér él. Ez a barlang 1846-ban volt az elsö hozzáférhetö barlang. Az áttekintési út 725 m hosszú.

www.ssj.sk

 

Hotel Čierny Orol Copyright © 2007 - 2022

All rights reserved | Všetky práva vyhradené

Web & Design by:  inMAD Design